Tuinonderhoud in september

In september kan het nog prachtig weer zijn en valt er nog van alles te oogsten uit de tuin. Naast oogsten, zijn er ook veel andere fijne tuinklussen die je deze maand kunt aanpakken. Wij zetten een aantal tips voor het tuinonderhoud in september voor je op een rij!

Vaste planten delen en planten

September is een goede maand om vaste planten te delen (stekken) en opnieuw uit te planten. De grond is nu nog warm waardoor de planten snel nieuwe wortels zullen vormen. De planten staan dan voor de winter weer vast en zijn zo minder gevoelig voor vorst. Sowieso is september een geschikte maand om vasteplantenborders opnieuw in te richten. Plant ook op de plaatsen waar uitgebloeide eenjarigen staan eens wat mooie herfst- en winterbloeiers!

Bollen planten

Vanaf september kunnen de voorjaarsbollen weer de grond in! Nu planten betekent in het voorjaar een zee aan bloemen. Hoe eerder je ze in de grond stopt, hoe minder snel de bollen kunnen uitdrogen. Dit geldt vooral voor sneeuwklokjes en narcissen.

Planten aanbinden

Bind hoge vaste planten goed vast als bescherming tegen najaarsstormen. Je weet nooit wanneer er een storm komt, dus wees voorbereid.

Blijven plukken

Blijf dahlia’s en zinnia’s plukken; je stimuleert de plant zo alleen maar om meer bloemen te produceren. Daarnaast is het leuk om zo lang mogelijk van die zelf geplukte bossen bloemen op tafel te genieten, toch?

Compost maken

Bewaar al je tuinafval op een grote hoop of gooi het direct op de composthoop of -bak als je die hebt. Het tuinafval zal verteren tot prachtige compost. En dat kun je gebruiken om beplanting te beschermen en de grond in conditie te houden.

Het gazon in september

Gazon aanleggen

De nazomer (september-oktober) is een ideale tijd om een nieuw gazon aan te leggen, of het bestaande gazon een onderhoudsbeurt te geven! De zaden kiemen goed doordat de grond nog warm is en vaak valt er deze maand wat regen, waardoor de graszaden eerder kiemen. Is het lang droog? Sproei je nieuwe gazon dan regelmatig.

Minder maaien

Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden, er hoeft daardoor vanaf september minder gemaaid worden. Maai het gazon eens per twee weken en hark het maaisel van het gazon. Herstel kale plekken in het gazon door deze opnieuw in te zaaien.

Tuinonderhoud in september: dit kun je snoeien:

Notenbomen: Notenbomen snoei je het best in de zomer (juni-oktober), september is dus een mooie maand om deze klus aan te pakken. Je snoeit notenbomen zo vroeg, omdat de sapstroom van notenbomen al vroeg op gang komt.
Frambozen: Knip de takken van zomerframbozen die vrucht hebben gedragen af tot de grond en bind de nieuwe takken van afgelopen seizoen aan. Herfstframbozen knip je na de winter tot de grond toe af.
Klimhortensia: Snoei de bloeitakken, die heel hard gegroeid zijn, van de klimhortensia na de bloei terug. Laat de uitgebloeide bloemknoppen van de andere takken gewoon zitten, dit geeft een mooi winterbeeld en de vogels zullen er regelmatig van pikken. Na de winter knip je ze af.
Hagen: Groenblijvende en bladverliezende hagen, zoals liguster, haagbeuk, beuk, taxus en buxus snoei je in september voor de laatste keer.
Rozen: Verwijder de uitgebloeide bloeistengels uit de rozenstruiken. Snoei ook de zwakke scheuten van de rozen weg.